logo-nafas

Informasi

Video

 

btn subscribe

 

Pengumuman

Pengumuman Terkini

!!Pengumuman Terkini!!

Read More

Borang Permohonan Penggunaan Jenama PELADANG

Borang permohonan untuk penggunaan jenama PELADANG boleh dimuat turun di bahagian menu MEDIA>MUAT TURUN laman web NAFAS.

Read More

Panduan Papan Iklan Pertubuhan Peladang

Muat turuan panduan rekabentuk papan iklan PPK dan PPN. Klik disini untuk muat turun

Read More

Previous Next

Sejarah & Latar Belakang Nafas

Penubuhan Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) telah dilancarkan pada 31 Mac 1972 oleh Perdana Menteri Malaysia Ke-2, Allahyarham Tun Abdul Razak bin Hussein Al Haj. Pada awal penubuhannya, NAFAS yang dikenali sebagai Persatuan Peladang Kebangsaan, telah didaftarkan di bawah Akta Persatuan Peladang 1967 dan bertindak sebagai badan induk kepada persatuan-persatuan peladang diseluruh negara. Penubuhan Persatuan Peladang pada ketika itu telah diilhamkan oleh Allahyarham Tun Abdul Razak sendiri hasil daripada lawatan beliau ke Taiwan.   Seiring dengan peredaran masa dan bagi membolehkan pergerakan peladang bergerak maju, persatuan-persatuan peladang dan syarikat-syarikat kerjasama asas tani diseluruh Malaysia telah dicantumkan dan menjadi Pertubuhan Peladang Kawasan dan berdaftar di bawah Akta Pertubuhan Peladang 1973. Kemudian, seiring dengan perubahan diperingkat kawasan dan negeri, Persatuan Peladang Kebangsaan juga telah didaftarkan semula sebagai ‘Pertubuhan Peladang Kebangsaan’ pada tahun 1984.

Dana Peladang Kebangsaan

Hasrat ahli-ahli peladang di seluruh negara yang mendambakan adanya Bank Peladang telah disuarakan dalam Mesyuarat Agung Tahunan NAFAS kali ke 38 pada 10 November 2011. Mesyuarat telah memutuskan supaya NAFAS mengambil inisiatif dengan menggunapakai kaedah-kaedah yang sedia ada bagi mewujudkan Bank Peladang. Hasrat ini telah mendapat perhatian Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan Y.B. Menteri melalui "Kuasa-Kuasa Khas Menteri" seksyen 27(2), Akta Pertubuhan Peladang telah meluluskan pembentukan Dana Peladang Kebangsaan (DPK). Pada 11 September 2012, Pendaftar Pertubuhan Peladang telah meluluskan kaedah Dana Peladang Kebangsaan (DPK) bagi memulakan operasi. DPK telah dilancarkan secara rasmi oleh Y.A.B Perdana Menteri Dato' Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak di Mesyuarat Agung Tahunan Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) kali ke 39 pada 17 Disember 2012.

Pergerakan Pertubuhan

  pergerakan pertubuhan

Program Tansformasi Pertubuhan Peladang

program transformasi pp

Email Kakitangan

SMS Aduan NAFAS

mysms

Sebarang aduan untuk mempertingkatkan kecekapan operasi NAFAS kini boleh dihantar terus melalui perkhidmatan MySMS 15888

logo-peladang

logo nafaslube

jtnpertanian pertanian
Hakcipta Terpelihara 2018 ©
Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS)
Lot 1, Jalan Teknologi 3/5,
Taman Sains Selangor 1, Kota Damansara,
47810 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.
 
Pautan Laman
Ikuti kami di :

fb icon s

twitter icon s ig icon s youtube icon s
 
Paparan terbaik menggunakan :
Mozilla Firefox 4.0++
Internet Explorer 8++
   
Statistik Pelawat
 
Pelawat : click tracking
  Kemaskini Terakhir :
22-01-2018 11:00:00 AM
  Paparan Terbaik 1200 x 800