logo-nafas

MENTERI DEDAH TIGA PUNCA UTAMA BENIH PADI LEWAT

DewanRakyat01KUALA LUMPUR, 29 Okt | Terdapat tiga punca utama kelewatan bekalan benih padi berlaku di beberapa kawasan di Bagan Serai dan pihak kementerian telahpun menjalankan beberapa langkah untuk mengatasinya.

Menjawab soalan Datuk Dr Azmi Ghazali (Bagan Serai) pada sesi soal jawab Dewan Rakyat semalam, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, masalah stok bekalan yang dihadapi sebahagian pembekal menjadi salah satu punca keadaan itu berlaku.

"Ketika ini, terdapat sebanyak sembilan pembekal telah diberikan kuota pembekal berdasarkan kapasiti masing-masing. Namun demikian, terdapat pembekal yang masih mempunyai kuota tetapi tidak dapat menyediakan bekalan akibat stok bekalan yang hanya dapat dibekalkan pada bulan November 2019 selepas musim penuaian.

"Sementara itu, terdapat juga pembekal yang masih mempunyai lebihan stok bekalan tetapi telah kehabisan kuota menyebabkan benih tidak dapat dibekalkan pada harga subsidi," jelas beliau.

Salahuddin menambah, serangan penyakit Hawar Bulir Bakteria (Bacterial Panicle Blight, BPB) seluas 2,927.62 hektar bagi musim 2/2018 dan musim 1/2019 di ladang-ladang benih padi turut menjejaskan pengeluaran benih padi tahun ini.

Para pesawah juga, tambah beliau kurang menggemari benih daripada varieti CL dan MR297 yang berada di pasaran atas beberapa factor antaranya mudah diserang penyakit.

Justeru jelas beliau, terdapat pesawah yang menukar pesanan benih kepada varieti lain yang tiada di dalam stok pembekal walaupun penetapan dan jangkaan pilihan varieti telah diputuskan semasa mesyuarat pra-musim, menyebabkan masalah kekurangan bekalan bagi varieti tertentu berlaku.

Dr Azmi dalam sesi pertanyaan lisan Dewan Rakyat ingin kerajaan menyatakan punca kelewatan benih padi di beberapa kawasan di Bagan Serai baru-baru ini.

Kelewatan ini, katanya boleh menggagalkan penanaman padi ekoran pesawah tidak mematuhi jadual bekalan air yang dikhuatiri akan menggugat hasil padi dan menjejaskan pendapatan pesawah.

Mengakui isu kelewatan benih padi adalah satu perkara yang serius tetapi masih terkawal, Salahuddin berkata kerajaan telah mengagihkan semula kuota benih padi sah sebanyak 8,400 metrik tan kepada pembekal yang telah mencapai kuota bagi menyelesaikan masalah ini.

Kerajaan juga, ujarnya akan mempekemaskan kaedah pembekalan benih bagi menangani isu seumpama ini di masa hadapan antaranya mengemas kini perancangan yang lebih teliti terhadap keperluan benih bagi setiap musim penanaman melalui mekanisme mesyuarat pra-musim sedia ada.

Pihak kementerian tambah beliau telah mengaktifkan kesemua agensi di lapangan seperti Kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu (IADA), Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) dan Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) untuk lebih sensitif dan responsive terhadap isu ini selain mengkaji dan memperkemaskan semula sistem pembekalan benih berdasarkan kuota pembekal dengan memperkenalkan sistem pembekalan baharu yang lebih baik termasuk pembekalan secara terbuka.

Pihaknya juga menyedari keperluan menyegerakan pewujudan stok penimbal benih padi bagi menangani isu-isu krisis seumpama ini dan usaha-usaha ke arah itu sudah dimulakan dengan penelitian terhadap beberapa model pelaksanaan.

Penurunan kuasa oleh Kementerian Kewangan (MOF) ke Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) dalam pengagihan semula kuota benih padi, jelas Salahuddin turut dibuat bagi membolehkan penyelarasan semula kuota dapat dijalankan segera.

Kawasan Bagan Serai mempunyai keluasan bertanam padi seluas 5,285.52 hektar dengan jumlah pesawah 2,451 orang.

Sehingga 29 Oktober lalu, sejumlah 50,000 beg benih padi telah dibekalkan mengikut keperluan ke kawasan Bagan Serai dan pesawah telah mula menanam sejak 1 Oktober lalu.

Bagi kawasan Gunong Semanggol, kawasan bertanam adalah seluas 4,642.38 hektar dan sejumlah 32,497 beg benih padi telah dibekalkan mengikut tempoh masa yang diperlukan.

Bagaimanapun proses penanaman terbantut ekoran terdapat pesawah yang hanya inginkan benih varieti MR219 sedangkan padi varieti itu tidak lagi ditanam berikutan serangan bena perang dan penyakit karah.

Foto di atas : Salahuddin pada sesi soal jawab Dewan Rakyat semalam.

23-09-2021
LAWATAN KERJA PENGERUSI AHLI JEMAAH PENGARAH NAFAS KE MEDAN JUARA SDN. BHD.
LAWATAN KERJA PENGERUSI AHLI JEMAAH PENGARAH NAFAS KE MEDAN JUARA SDN. BHD.

Johor, 23 September 2021 - YH. Dato' Zamri bin Yaakob, Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah NAFAS mengadakan lawatan kerja ke Medan Juara Sdn. Bhd. Lawatan kerja ini bertujuan meninjau sendiri tapak dan tempat...

Read more
19-09-2021
PENGURUSAN TANAMAN PADI BERSEPADU NAFAS-PETRONAS TINGKATKAN HASIL PADI MUSIM 1/2021
PENGURUSAN TANAMAN PADI BERSEPADU NAFAS-PETRONAS TINGKATKAN HASIL PADI MUSIM 1/2021

Pendang, 19 September 2021 - Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan II, Yang Berhormat Dr. Nik Muhammad Zawawi Salleh pada hari ini menyempurnakan Majlis Perasmian Musim Menuai Program Pengurusan Tanaman Padi...

Read more
10-09-2021
KADAR DIVIDEN SPKP, DANA PELADANG KEBANGSAAN 8 PERATUS BAGI TAHUN 2020
KADAR DIVIDEN SPKP, DANA PELADANG KEBANGSAAN 8 PERATUS BAGI TAHUN 2020

PUTRAJAYA, 10 September 2021 - Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee, mengumumkan agihan kadar dividen Skim Pelaburan Khas Peladang (SPKP), Dana Peladang Kebangsaan (DPK) di bawah...

Read more
02-05-2021
MAJLIS SERAHAN ZAKAT PERNIAGAAN KEPADA DYMM TUANKU SULTAN SELANGOR
MAJLIS SERAHAN ZAKAT PERNIAGAAN KEPADA DYMM TUANKU SULTAN SELANGOR

2 Mei 2021 | Shah Alam - NAFAS menyempurnakan tanggungjawab zakat perniagaan bagi Negeri Selangor dengan penyerahan zakat sebanyak lebih RM 2.59 juta kepada DYMM Tuanku Sultan Selangor.Simbolik penyerahan disampaikan...

Read more
26-04-2021
KUNJUNGAN HORMAT DARIPADA JAWATANKUASA PENYELARAS PENGERUSI-PENGERUSI PPK MADA KE PEJABAT PENGURUS BESAR NAFAS
KUNJUNGAN HORMAT DARIPADA JAWATANKUASA PENYELARAS PENGERUSI-PENGERUSI PPK MADA KE PEJABAT PENGURUS BESAR NAFAS

Isnin | 26 APRIL 2021 - Jawatankuasa Penyelaras Pengerusi-Pengerusi PPK MADA menyatakan sokongan terhadap usaha NAFAS dalam memastikan Industri Padi Beras Negara berkembang maju seiring dengan halatuju yang telah ditetapkan oleh...

Read more
30-03-2021
PROGRAM JOM KE SEKOLAH PPK BELURAN BERSAMA MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI MAKANAN
PROGRAM JOM KE SEKOLAH PPK BELURAN BERSAMA MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI MAKANAN

Selasa | 30 Mac 2021 - Datuk Seri Dr Ronald Kiandee, Menteri Pertanian dan Industri Makanan telah menyampaikan sumbangan kelengkapan persekolahan dalam Program Jom Ke Sekolah di Beluran Sabah. Seramai 7,000...

Read more
18-03-2021
MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN ANTARA NAFAS DAN ENSPIRE VENTURES SDN BHD
MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN ANTARA NAFAS DAN ENSPIRE VENTURES SDN BHD

Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman antara NAFAS dan Enspire Ventures Sdn Bhd telah berlansung di Dewan Utama NAFAS hari ini diwakili oleh Pengerusi Ahli jemaah Pengarah NAFAS Ybhg. Dr. Anis bin...

Read more
09-01-2021
PROGRAM KEMBALI KE SEKOLAH PARLIMEN JASIN
PROGRAM KEMBALI KE SEKOLAH PARLIMEN JASIN

9 Januari 2021 - Seramai 450 orang pelajar dari kawasan Parlimen Jasin telah menerima bantuan sumbangan kelengakapan persekolahan di dalam satu Program Kembali Ke Sekolah Parlimen Jasin yang disampaikan oleh YB...

Read more
08-01-2021
PENGGUNAAN TREKBPS MEMANFAATKAN AHLI PELADANG
PENGGUNAAN TREKBPS MEMANFAATKAN AHLI PELADANG

Penggunaan teknologi dalam pertanian dipelopori oleh Kementerian Pertanian dan Industri Makanan seiring dengan perkembangan dunia saban tahun sekaligus membawa hasrat kerajaan untuk memacu industri pertanian ke arah teknologi berdaya tinggi. Dengan...

Read more
07-01-2021
AYAM SEJUK BEKU NAFAS FOOD PROCESSING & MARKETING SDN BHD KINI DI STESEN PETRONAS
AYAM SEJUK BEKU NAFAS FOOD PROCESSING & MARKETING SDN BHD KINI DI STESEN PETRONAS

7 JANUARI 2021 | PRIMA KAJANG, SELANGOR - Ayam sejuk beku keluaran NAFAS Food kini boleh didapati di stesen minyak Petronas yang terpilih menerusi program Segar@Mesra hasil kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam...

Read more
Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS)
Lot 1, Jalan Teknologi 3/5,
Taman Sains Selangor 1, Kota Damansara,
47810 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03 6144 1200   Fax : 03 6144 1399
Email : info[a]nafas.com.my
 
Pautan Laman

qr nafas static

Ikuti kami di :

fb icon s

twitter icon s ig icon s youtube icon s
 
Paparan terbaik menggunakan :
Mozilla Firefox 4.0++
Internet Explorer 8++
   Resolusi 1200 x 800
Statistik
Pelawat : click tracking
   
 

 

   
   

Hakcipta Terpelihara 2021 © Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS)