logo-nafas

NAFAS, PPN JOHOR METERAI MOU TERNAKAN AYAM

IndustriAyam01JOHOR BAHRU, 1 Dis | Bagi melengkapkan 'rantaian nilai' sektor ternakan ayam milik pertubuhan peladang, memorandum persefahaman (MoU) antara Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) dan Pertubuhan Peladang Negeri Johor (PPNJ) dimeterai sempena Majlis Perasmian Penutup Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK2019) di Angsana Mall, dekat sini.

NAFAS diwakili Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah, Dato' Phahrolrazi Mohd Zawawi manakala PPNJ diwakili Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah, Haji Omar Salleh.

Majlis menandatangani MoU itu disaksikan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Salahuddin Ayub, Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar Johor, Haji Tosrin Jarvanthi, Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian (Pembangunan), Datuk Salim Parlan, Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian (Dasar), Datuk Haslina Abd Hamid dan Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), Datuk Mazlan Aliman.

NAFAS adalah pemilik syarikat memproses ayam, Nafas Food & Processing Sdn Bhd juga syarikat pengeluar makanan (dedak) ayam, Nafas Feedmill Sdn Bhd manakala PPNJ pula memiliki syarikat pengeluar anak ayam, Medan Juara Sdn Bhd dan pemprosesan ayam, PPNJ Poultry Sdn Bhd.

Sementara itu, ketika berucap merasmikan penutup HPPNK2019, Datuk Seri Salahuddin menyeru anak muda agar menceburi bidang pertanian yang menjanjikan pendapatan menarik.

Beliau memberi contoh tanaman nenas tempatan yang kini mendapat pasaran di peringkat antarabangsa khususnya China sehingga permintaan tidak mencukupi.

IndustriAyam02

Majlis menandatangani MoU antara Nafas dan Pertubuhan Peladang Negeri Johor bagi industri ayam.

Negeri Johor, ujar beliau berpotensi untuk menjadi hab pengeluaran nenas bukan sahaja di Malaysia malah di peringkat antarabangsa.

Johor juga, tambah Salahuddin berpotensi jadi hab pengeluaran kerang-kerangan terbesar di Malaysia juga industri ruminan (lembu dan kambing).

"Kita akan menjadikan semua sektor dalam bidang pertanian sebagai sumber kekayaan yang akan memberikan pulangan yang besar kepada golongan peladang, penternak dan nelayan dalam negara ini," ujarnya.

Menyentuh tentang penganjuran HPPNK2019, Salahuddin yakin unjuran jualan tunai, kredit dan MoU berjumlah RM30 juta mampu dicapai dengan jumlah pengunjung mencecah 500,000 orang.

Beliau juga melahirkan perasaan gembira kerana hasil tinjauan mendapati hampir 70% peserta yang terlibat dalam pameran HPPNK2019 terdiri daripada anak-anak muda.

"Anak-anak muda telah melihat bidang pertanian sebagai sumber pendapatan dan mencari rezeki," katanya.

Pihak kementerian, ujar beliau akan terus memberikan khidmat terbaik kepada peladang, penternak dan nelayan kerana ruang untuk berjaya dalam bidang pertanian adalah terlalu luas.

Salahuddin turut mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Negeri Johor dan kakitangan kerajaan yang berusaha keras menjayakan HPPNK2019.

Berucap di majlis yang sama, Haji Tosrin merakamkan terima kasih di atas kesudian kementerian menjadikan Johor sebagai tuan rumah HPPNK2019

Kerajaan negeri, ujarnya turut memastikan sektor pertanian tidak dipinggirkan apabila melaksanakan 'Revolusi Hijau' di Johor.

Menurut beliau, bagi membasmi kemiskinan tegar di bandar, Johor telah melaksanakan projek pertanian dalam bandar dengan peruntukan RM1 juta bagi tahun 2020.

Tambah beliau, sejumlah RM500,000 juga telah diperuntukkan dalam Bajet 2020 untuk memulihkan kolam-kolam ternakan ikan di Johor.

Projek ternakan lembu tenusu juga, katanya akan dilaksanakan di negeri itu.

Bagi mengoptimumkan pembangunan tanah-tanah terbiar, tambah beliau, kerajaan negeri telah melaksanakan pelbagai projek antaranya tanaman nenas seluas 30 ekar di Felda Tebrau dan tanaman lada hitam seluas 10 ekar di Felda Inas.

Haji Tosrin juga menaruh keyakinan bahawa industri asas tani (IAT) memainkan peranan penting dalam kemajuan negara.

 

02-09-2020
NAFAS SUMBANG RM100,000 KEPADA ASNAF DI MELAKA
NAFAS SUMBANG RM100,000 KEPADA ASNAF DI MELAKA

Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) menganjurkan program Prihatin Peladang Melaka yang disempurnakan oleh Yang Berhormat Datuk Seri Haji Ahmad bin Hamzah, Timbalan Menteri Pertanian Dan Industri Makanan I pada 28 Ogos...

Read more
24-07-2020
MENTERI MAFI ADAKAN PERJUMPAAN DENGAN PENGERUSI PPN DAN AJP NAFAS
MENTERI MAFI ADAKAN PERJUMPAAN DENGAN PENGERUSI PPN DAN AJP NAFAS

Menteri Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) Datuk Seri Dr Ronald Kiandee mengadakan perjumpaaan bersama Pengerusi Pertubuhan Peladang Negeri (PPN) dan Ahli Jemaah Pengarah (AJP) Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS), Kota Damansara...

Read more
25-06-2020
DATUK SERI DR. RONALD KIANDEE LAWAT KILANG MNFSB, GURUN
 DATUK SERI DR. RONALD KIANDEE LAWAT KILANG MNFSB, GURUN

Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr. Ronald Kiandee mengadakan lawatan kerja ke Malaysian NPK Fertilizer Sdn Bhd (MNFSB) di Gurun, Kedah pada 22 Jun 2020. Malaysian NPK Fertilizer Sdn...

Read more
01-06-2020
DR. ANIS - TKSU MOA DILANTIK TERAJUI NAFAS
DR. ANIS - TKSU MOA DILANTIK TERAJUI NAFAS

Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) mengumumkan pelantikan Dr. Anis Mahmud sebagai Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah NAFAS yang baharu berkuatkuasa 15 Mei 2020. Pelantikan Dr. Anis yang juga Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan) Kementerian...

Read more
16-03-2020
NAFAS & PETRONAS TURUN KE BENDANG
NAFAS & PETRONAS TURUN KE BENDANG

Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) buat julung kalinya menjalankan projek Tanaman Padi Bersepadu bersama Petronas di Kampung Namdam, Kubur Panjang, Kedah. Seramai 68 peserta terpilih untuk terlibat dalam mengusahakan 70 hektar sawah...

Read more
18-02-2020
LPP, KADA DAN NAFAS SEDIA BANGUNKAN SEKTOR PERTANIAN KELANTAN
LPP, KADA DAN NAFAS SEDIA BANGUNKAN SEKTOR PERTANIAN KELANTAN

KOTA BHARU, 16 Feb | Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), Datuk Mazlan Aliman berkunjung ke pejabat Pengerusi KADA, Senator Datuk Husam Musa di ibu pejabat Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA),...

Read more
18-02-2020
PROJEK TANAMAN PADI WANGI 88 TINGKAT PENDAPATAN PESAWAH
PROJEK TANAMAN PADI WANGI 88 TINGKAT PENDAPATAN PESAWAH

ALOR SETAR, 13 Feb | Seusai menghadiri majlis penyerahan bantuan diesel jentera pengepam air untuk Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) seluruh Kedah dan Pulau Pinang di PPK PPK Aman C-III MADA...

Read more
18-02-2020
NAFAS SERAH BANTUAN DIESEL UNTUK PESAWAH MENGAIRI BENDANG
NAFAS SERAH BANTUAN DIESEL UNTUK PESAWAH MENGAIRI BENDANG

ALOR SETAR, 13 Feb | Program Bantuan Diesel jentera pengepam air bagi mengairi sawah padi di utara Semenanjung berlangsung di perkarangan premis Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Aman C-III MADA Tajar,...

Read more
11-02-2020
TANPA PEGAWAI, MENTERI SELAMI MASALAH PESAWAH
TANPA PEGAWAI, MENTERI SELAMI MASALAH PESAWAH

Awal bulan ini, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Salahuddin Ayub telah turun padang melawat kawasan IADA Rompin dan Sawah Endau, Johor. Beliau yang membuat lawatan tanpa para...

Read more
05-02-2020
PERUNTUKAN RM640,000 SEMPENA JOM KEMBALI KE SEKOLAH
PERUNTUKAN RM640,000 SEMPENA JOM KEMBALI KE SEKOLAH

Peruntukan sebanyak RM30,000 dari RM640,000 telah diperuntukkan kepada 150 penerima Jom Kembali ke Sekolah oleh NAFAS kepada pelajar asnaf di sekitar Dun Templer, pada tahun ini. NAFAS berusaha menjadikan pendidikan...

Read more
Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS)
Lot 1, Jalan Teknologi 3/5,
Taman Sains Selangor 1, Kota Damansara,
47810 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03 6144 1200   Fax : 03 6144 1399
Email : info[a]nafas.com.my
 
Pautan Laman

qr nafas static

Ikuti kami di :

fb icon s

twitter icon s ig icon s youtube icon s
 
Paparan terbaik menggunakan :
Mozilla Firefox 4.0++
Internet Explorer 8++
   Resolusi 1200 x 800
Statistik
Pelawat : click tracking
   
 

 

   
   

Hakcipta Terpelihara 2021 © Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS)