logo-nafas

PROGRAM JOM KE SEKOLAH BANTU RINGAN BEBAN KELUARGA AHLI PELADANG

bts04 kYAN, 23 Dis | Program Jom Ke Sekolah anjuran Petubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) bagi negeri Kedah dimulakan di perkarangan Pusat Khidmat Dun Sungai Limau, dekat sini, 23 Disember lalu.

Sumbangan disampaikan Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah NAFAS, Dato' Phahrolrazi Mohd Zawawi. Hadir sama, Penyelaras Dun Sg Limau, Zahran bin Dato' Paduka Abdullah.

Selain sumbangan NAFAS kepada 50 pelajar melalui program Jom Kembali Ke Sekolah, di majlis yang sama Kerajaan Negeri Kedah juga menyampaikan bantuan persekolahan kepada 100 pelajar, bantuan melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA) kepada 53 bakal siswa dan khairat kematian kepada 50 waris.

Foto di atas : Seorang pelajar menerima sumbangan daripada Dato' Phahrolrazi di SMK Convent, Alor Setar.

bts01 k
Dato' Phahrolrazi berucap merasmikan program Jom Ke Sekolah di Pusat Khidmat Dun Sungai Limau.

bts02 k
Menyampaikan sumbangan kepada seorang pelajar sambil diiringi Zahran.

Dato' Phahrolrazi ketika berucap berkata, pelbagai bentuk bantuan disediakan kerajaan untuk rakyat khususnya golongan peladang seperti baja subsidi, racun dan input-input pertanian.

Kerajaan, ujarnya menyediakan peruntukan yang besar untuk kebajikan rakyat antaranya subsidi baja yang bernilai lebih RM800 juta setahun.
Menyentuh tentang persiapan persekolahan, beliau mengakui ibu bapa memperuntukkan belanja yang besar bagi memenuhi keperluan pendidikan anak-anak setiap kali musim persekolahan bermula.
Persiapan persekolahan, katanya menyebabkan ada di kalangan ibu bapa yang mengurangkan bajet makanan.

Menyedari tentang perkara ini, Kementerian Pelajaran jelas beliau bakal melaksanakan skim sarapan percuma bagi para pelajar.

Usaha kerajaan ini, katanya bertujuan meringankan bebanan ibu bapa khususnya yang berpendapatan rendah.

Pada sebelah petangnya program Jom Ke Sekolah bagi kawasan Dun Alor Mengkudu berlangsung di Dewan Elit, SMK Convent, Alor Setar.

Pada majlis itu Dato' Ir Phahrolrazi menyampaikan baucar pembelian peralatan sekolah kepada sepuluh pelajar.

Sejumlah 200 orang pelajar daripada enam sekolah menengah dan rendah di kawasan Dun Alor Mengkudu menerima baucar pembelian barangan persekolahan bernilai RM100.

bts06 k

Ibu bapa pelajar mendaftar diri di kaunter pada program Jom Ke Sekolah di SMK Convent, Alor Setar.

bts03 k
Ibu bapa memilih peralatan sekolah pada program di Sungai Limau.

Mereka kemudiannya menunaikan baucar dengan membeli barangan keperluan sekolah di Gedung Pakaian Hari-Hari Alor Setar.

Hadir sama pada majlis itu Pengetua SMK Convent, Hajah Zainab Yaman dan Pegawai Pembangunan Peladang (PPP) Negeri Kedah, Encik Ibrahim Suppian.

Ketika berucap, Dato' Phahrolrazi mengucapkan terima kasih kepada Pengetua dan pihak sekolah di atas kesudian menjadi tuan rumah pada majlis itu.

"Bantuan kerajaan hari ini adalah bagi meringankan beban kewangan ibu bapa apabila berdepan sesi persekolahan baru tahun 2020.

"Pengorbanan ibu bapa ini terlalu besar, anak-anak perlu rajin belajar untuk ilmu dan teknologi baru yang perlu dikuasai," ujar beliau.

bts05 k

Dato' Phahrolrazi berucap merasmikan program di SMK Convent, Alor Setar.

Ketika mengulas program-program NAFAS di beberapa buah sekolah di sekitar Alor Setar beliau berkata, SMK Simpang Kuala telah diberikan peruntukan untuk melaksanakan program E-tuisyen.

Projek bernilai lebih RM100,000 itu bagi menyediakan kemudahan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT)/ E-Tuisyen kepada anak-anak Peladang yang turut memberi kemudahan kepada sekolah-sekolah sekitar.

"Di Sekolah Menengah Tajar pula, kita sudah mula buat program pembelajaran penanaman padi dengan cara moden. Projek My Green Team ini akan memberi peluang kepada pelajar dari kelab pertanian sekolah dengan aktiviti penanaman padi di sawah padi milik sekolah tersebut," katanya.

Sejumlah 17 program Kembali Ke Sekolah di negeri Kedah diadakan bermula dari 23 Disember hingga 28 Disember ini.

Program khidmat sosial anjuran NAFAS ini dilancarkan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Salahuddin Ayub di bandar Muar, 13 Disember lalu.

Program ini memberi manfaat kepada 3,200 keluarga golongan B40 dan dilaksanakan di kawasan-kawasan terpilih seluruh Semenanjung.

Setiap penerima daripada kalangan anak ahli-ahli Peladang memperolehi baucar bernilai RM100 & RM200 bagi membeli barangan kelengkapan sekolah.

 

02-09-2020
NAFAS SUMBANG RM100,000 KEPADA ASNAF DI MELAKA
NAFAS SUMBANG RM100,000 KEPADA ASNAF DI MELAKA

Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) menganjurkan program Prihatin Peladang Melaka yang disempurnakan oleh Yang Berhormat Datuk Seri Haji Ahmad bin Hamzah, Timbalan Menteri Pertanian Dan Industri Makanan I pada 28 Ogos...

Read more
24-07-2020
MENTERI MAFI ADAKAN PERJUMPAAN DENGAN PENGERUSI PPN DAN AJP NAFAS
MENTERI MAFI ADAKAN PERJUMPAAN DENGAN PENGERUSI PPN DAN AJP NAFAS

Menteri Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) Datuk Seri Dr Ronald Kiandee mengadakan perjumpaaan bersama Pengerusi Pertubuhan Peladang Negeri (PPN) dan Ahli Jemaah Pengarah (AJP) Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS), Kota Damansara...

Read more
25-06-2020
DATUK SERI DR. RONALD KIANDEE LAWAT KILANG MNFSB, GURUN
 DATUK SERI DR. RONALD KIANDEE LAWAT KILANG MNFSB, GURUN

Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr. Ronald Kiandee mengadakan lawatan kerja ke Malaysian NPK Fertilizer Sdn Bhd (MNFSB) di Gurun, Kedah pada 22 Jun 2020. Malaysian NPK Fertilizer Sdn...

Read more
01-06-2020
DR. ANIS - TKSU MOA DILANTIK TERAJUI NAFAS
DR. ANIS - TKSU MOA DILANTIK TERAJUI NAFAS

Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) mengumumkan pelantikan Dr. Anis Mahmud sebagai Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah NAFAS yang baharu berkuatkuasa 15 Mei 2020. Pelantikan Dr. Anis yang juga Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan) Kementerian...

Read more
16-03-2020
NAFAS & PETRONAS TURUN KE BENDANG
NAFAS & PETRONAS TURUN KE BENDANG

Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) buat julung kalinya menjalankan projek Tanaman Padi Bersepadu bersama Petronas di Kampung Namdam, Kubur Panjang, Kedah. Seramai 68 peserta terpilih untuk terlibat dalam mengusahakan 70 hektar sawah...

Read more
18-02-2020
LPP, KADA DAN NAFAS SEDIA BANGUNKAN SEKTOR PERTANIAN KELANTAN
LPP, KADA DAN NAFAS SEDIA BANGUNKAN SEKTOR PERTANIAN KELANTAN

KOTA BHARU, 16 Feb | Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), Datuk Mazlan Aliman berkunjung ke pejabat Pengerusi KADA, Senator Datuk Husam Musa di ibu pejabat Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA),...

Read more
18-02-2020
PROJEK TANAMAN PADI WANGI 88 TINGKAT PENDAPATAN PESAWAH
PROJEK TANAMAN PADI WANGI 88 TINGKAT PENDAPATAN PESAWAH

ALOR SETAR, 13 Feb | Seusai menghadiri majlis penyerahan bantuan diesel jentera pengepam air untuk Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) seluruh Kedah dan Pulau Pinang di PPK PPK Aman C-III MADA...

Read more
18-02-2020
NAFAS SERAH BANTUAN DIESEL UNTUK PESAWAH MENGAIRI BENDANG
NAFAS SERAH BANTUAN DIESEL UNTUK PESAWAH MENGAIRI BENDANG

ALOR SETAR, 13 Feb | Program Bantuan Diesel jentera pengepam air bagi mengairi sawah padi di utara Semenanjung berlangsung di perkarangan premis Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Aman C-III MADA Tajar,...

Read more
11-02-2020
TANPA PEGAWAI, MENTERI SELAMI MASALAH PESAWAH
TANPA PEGAWAI, MENTERI SELAMI MASALAH PESAWAH

Awal bulan ini, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Salahuddin Ayub telah turun padang melawat kawasan IADA Rompin dan Sawah Endau, Johor. Beliau yang membuat lawatan tanpa para...

Read more
05-02-2020
PERUNTUKAN RM640,000 SEMPENA JOM KEMBALI KE SEKOLAH
PERUNTUKAN RM640,000 SEMPENA JOM KEMBALI KE SEKOLAH

Peruntukan sebanyak RM30,000 dari RM640,000 telah diperuntukkan kepada 150 penerima Jom Kembali ke Sekolah oleh NAFAS kepada pelajar asnaf di sekitar Dun Templer, pada tahun ini. NAFAS berusaha menjadikan pendidikan...

Read more
Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS)
Lot 1, Jalan Teknologi 3/5,
Taman Sains Selangor 1, Kota Damansara,
47810 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03 6144 1200   Fax : 03 6144 1399
Email : info[a]nafas.com.my
 
Pautan Laman

qr nafas static

Ikuti kami di :

fb icon s

twitter icon s ig icon s youtube icon s
 
Paparan terbaik menggunakan :
Mozilla Firefox 4.0++
Internet Explorer 8++
   Resolusi 1200 x 800
Statistik
Pelawat : click tracking
   
 

 

   
   

Hakcipta Terpelihara 2021 © Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS)