logo-nafas

PELADANG DITIMPA MUSIBAH BANJIR TERIMA BANTUAN

SetiuResort01 kMajlis Penyampaian Bantuan Bencana Ahli Peladang Negeri Terengganu berlangsung di Peladang Setiu Agro Resort, Setiu, Terengganu, 31 Januari lalu.

Bantuan disampaikan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Salahuddin Ayub kepada 29 pesawah daripada Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Kuala Terengganu dan 18 pesawah daripada PPK Setiu.

Bantuan bernilai RM92,200 itu adalah dari Tabung Bantuan Bencana Agromakanan MoA.

Foto di atas : Salahuddin menyampaikan bantuan bencana kepada wakil PPK Setiu sambil diiringi para tetamu utama.

SetiuResort02 k
Para peladang dari seluruh Terengganu memenuhi dewan Peladang Setiu Agro Resort.

Banjir yang melanda Terengganu akhir tahun lalu mengakibatkan tanaman padi 29 pesawah di Kuala Terengganu musnah dengan anggaran nilai kerosakan berjumlah RM41,000.

Di Setiu, kerosakan tanaman padi yang ditanggung 18 pesawah dianggarkan berjumlah RM51,000.

Salahuddin turut menyampaikan kit bantuan banjir sumbangan NAFAS kepada wakil 11 PPK negeri Terengganu. Seramai 23 ahli peladang yang terjejas banjir pada akhir tahun lalu menerima bantuan.

Mereka yang terlibat ialah ahli PPK Setiu, Kerandang, Pelagat, Manir/Belara, Gerai, Maras/Batu Rakit, Kuala Berang, Kemaman, Dungun, Bukit Diman dan Marang.

Hadir sama pada majlis itu Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), Datuk Mazlan Aliman, Ketua Pengarah LPP, Puan Azulita Salim, Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah (AJP) NAFAS, Dato' Haji Pahrolrazi Mohd Zawawi dan Ahli Parlimen Setiu, YB Tuan Shaharizukirnain Abd Kadir.

Turut hadir Ahli-ahli Jemaah Pengarah NAFAS, Datuk Ahmad Bhari Abd Rahman, Senator Dr Yaakob Sapari, Encik Md Said Jonit, Encik Wan Kharizal Wan Khazim, Encik Ishak Taib, Puan Normah Yusof dan Encik Hisyamuddin Mohd Ghazali.

SetiuResort03 k

Seorang mangsa banjir menerima kit bantuan banjir yang disampaikan Salahuddin.

Salahuddin dalam ucapannya menyentuh tentang usaha kementerian untuk meningkatkan taraf hidup nelayan pantai di negara ini.

Menurut beliau, hasil daripada Operasi Naga yang dilaksanakan dengan kerjasama empat kementerian, ratusan kapal-kapal nelayan asing yang beroperasi secara haram telah ditahan dan sebahagiannya ditenggelamkan sebagai tukun.

Tindakan bersepadu ini, tegas beliau telah memberi kesan kepada nelayan pantai apabila hasil laut semakin meningkat.

Kementerian juga, tambah beliau telah mewujudkan 132 pasar nelayan dan mensasar mewujudkan 200 pasar nelayan di seluruh negara pada tahun ini.

Ikan-ikan yang ditangkap nelayan, ujarnya dijual sendiri oleh isteri dan anak-anak mereka di pasar nelayan.

Salahuddin turut menjelaskan rancangan kementerian untuk memastikan setiap jeti nelayan mempunyai pasar nelayan bagi meningkatkan pendapatan nelayan pantai disamping orang ramai dapat membeli hasil laut dengan harga berpatutan.

SetiuResort04 k

YB Menteri mengambil kesempatan beramah mesra dengan para peladang seusai majlis.

Pada majlis yang sama, beliau turut mengumumkan skim pinjaman mikrokredit Agrobank yang memberi kemudahan pinjaman serendah RM1000 hingga RM300,000 kepada golongan sasaran B40 yang melaksanakan projek pertanian, penternakan dan pengeluaran makanan.

Dengan geran RM100 juta oleh Petronas, beliau yakin skim pinjaman ini mampu memberi manfaat kepada anak muda dan golongan wanita.

Dato' Mazlan ketika berucap mengucapkan terima kasih kepada NAFAS dan Agrobank kerana sering memberikan sumbangan bagi program tanggung jawab sosial (CSR).

Beliau juga berharap agar para pemimpin peladang di semua peringkat dapat mengenepikan perbezaan politik bagi memberi fokus kepada usaha menaik taraf sosioekonomi masyarakat peladang.

 

14-03-2023
LAWATAN MENTERI PERTANIAN DAN KETERJAMINAN MAKANAN KE NAFAS
LAWATAN MENTERI PERTANIAN DAN KETERJAMINAN MAKANAN KE NAFAS

    14 MAC 2023 | IBU PEJABAT, NAFAS Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) mengadakan satu lawatan kerja yang pertama ke ibu pejabat Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) di Kota Damansara pada hari...

Read more
26-01-2023
MAJLIS MENANDATANGANI IKRAR BEBAS RASUAH NAFAS
MAJLIS MENANDATANGANI IKRAR BEBAS RASUAH NAFAS

 26 JANUARI 2023 | IBU PEJABAT, NAFAS Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) terus komited dalam usaha meningkatkan integriti warga peladang agar bebas daripada gejala rasuah menerusi Majlis Ikrar Bebas Rasuah (IBR)

Read more
02-12-2022
DATO’ KSU MAFI MENYEMPURNAKAN PERASMIAN MESYUARAT AGUNG TAHUNAN NAFAS-49
DATO’ KSU MAFI MENYEMPURNAKAN PERASMIAN MESYUARAT AGUNG TAHUNAN NAFAS-49

 30 NOVEMBER 2022 | HOTEL EVERLY, PUTRAJAYA Dato’ Haslina binti Abdul Hamid, Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Makanan menyempurnakan Majlis Perasmian Mesyuarat Agung Tahunan NAFAS ke-49 Tahun 2022 pada hari...

Read more
02-12-2022
SEKITAR BERLANGSUNGNYA MESYUARAT AGUNG TAHUNAN PERTUBUHAN PELADANG KEBANGSAAN (NAFAS) KALI KE 49 DI HOTEL THE EVERLY, PUTRAJAYA
SEKITAR BERLANGSUNGNYA MESYUARAT AGUNG TAHUNAN PERTUBUHAN PELADANG KEBANGSAAN (NAFAS) KALI KE 49 DI HOTEL THE EVERLY, PUTRAJAYA

  Tahniah & Syabas kepada semua Perwakilan Peladang daripada seluruh negara yang menjayakan mesyuarat agung kali ini

Read more
01-12-2022
URUSAN PERBANKAN DPK LEBIH MUDAH DENGAN JOMPAY
URUSAN PERBANKAN DPK LEBIH MUDAH DENGAN JOMPAY

Dana Peladang Kebangsaan (DPK) memperkenalkan kemudahan pemindahan dana atas talian - JomPAY sebagai sebahagian daripada usaha ke arah digitalisasi dengan menyediakan lebih banyak titik sentuh (touchpoints) untuk kemudahan ahlinya.

Read more
13-08-2022
LAWATAN PM DI MAHA 2022
LAWATAN PM DI MAHA 2022

  Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob meluangkan masa melawat pameran-pameran di Pavilion Negeri sempena MAHA 2022.  

Read more
13-08-2022
MAHA FUN FISHING 2022 ANJURAN NAFAS
MAHA FUN FISHING 2022 ANJURAN NAFAS

  MAHA Fun Fishing 2022 anjuran NAFAS berlangsung dengan penuh meriah pagi tadi di Tasik MARDI, MAEPS. Tahniah kepada para pemenang anda memang hebat, macam-macam ikan ada!  

Read more
13-08-2022
DEMO MASAKAN CHEF DANISH HARRAZ
DEMO MASAKAN CHEF DANISH HARRAZ

  Semuanya SEDAP! Demo masakan kali ini Chef Danish Harraz cipta resipi kek menggunakan produk strawberi jenama Peladang khas untuk para pengunjung MAHA 2022.  

Read more
13-08-2022
CHEF DANISH DI PAVILION NAFAS
CHEF DANISH DI PAVILION NAFAS

  Dahsyat penangan Chef Danish Harraz sampai sesak Pavilion NAFAS @ Hall A, MAEPS. Semua seronok sebab dapat rasa cheesecake strawberi dan brownies resipi istimewa menggunakan produk jenama Peladang.  

Read more
13-08-2022
YB MENTERI PERTANIAN MELAWAT RUANG PAMERAN NAFAS DI LAMAN MEKANISASI, MAEPS
YB MENTERI PERTANIAN MELAWAT RUANG PAMERAN NAFAS DI LAMAN MEKANISASI, MAEPS

  Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr. Ronald Kiandee diiringi Pengerusi Jemaah Pengarah NAFAS, YH. Dato’ Haji Zamri Yaakob melawat ruang pameran NAFAS di Laman Mekanisasi, MAEPS.  

Read more
Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS)
Lot 1, Jalan Teknologi 3/5,
Taman Sains Selangor 1, Kota Damansara,
47810 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03 6144 1200   Fax : 03 6144 1399
Email : info[a]nafas.com.my
 
Pautan Laman

qr nafas static

Ikuti kami di :

fb icon s

twitter icon s ig icon s youtube icon s
 
Paparan terbaik menggunakan :
Mozilla Firefox 4.0++
Internet Explorer 8++
   Resolusi 1200 x 800
Statistik
Pelawat : click tracking
   
 

 

   
   

Hakcipta Terpelihara 2024 © Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS)